18. 12. 2018

Jak se nám dařilo v Brně?

5. a 6. října 2018 proběhly komunální volby. Na celoměstské úrovni vedla kandidátku Zelených Jasna Flamiková, za základní organizaci Brno-východ jsme měli svá želízka v ohni v Židenicích, Líšni a Černovicích.

Děkujeme všem našim voličům za hlasy, bohužel ve volbách na magistrát Zelení neuspěli a skončili těsně pod čarou se ziskem 4,52%. V mnoha městských částech však zelené kandidátky uspěly a nyní, kdy již máme po ustavujících zastupitelstvech, je jasné, že v Brně dále budou úřadovat tři zelené starostky a mnozí další zastupitelé – v celém Brně jich uspělo 39 – se budou podílet na chodu městských částí.

V Židenicích uspěla kandidátka Šťastné Židenice se ziskem 11,99% vedená úspěšnou ředitelkou společenského centra Karas a naší členkou Janou Šťastnou. Bohužel po koaličních vyjednáváních odchází Šťastné Židenice do opozice a osud Karasu je nyní velmi nejistý.

V Líšni se do zastupitelstva probojovala se ziskem 11,35% kandidátka Sousedé z Líšně, kterou vede předseda naší organizace Dalibor Levíček. I zde se však zformovala koalice tradičních stran a Zelení budou kontrolovat činnost lavice z opozičních lavic.

Zajímavý průběh měla povolební vyjednávání v Černovicích, kde kandidoval náš člen Marek Lupač za nadstranickou kandidátku Společně pro Černovice. Ta s výsledkem 31,31% s velkým náskokem ve volbách zvítězila a záhy poskládala koalici. Podepsanou koaliční smlouvu však druhý den místní sdružení ČSSD bez vypovězení porušilo, vítěznou kandidátku obešlo a poskládalo koalici s ostatními stranami. (Staro)nová koalice však vydržela pouze měsíc a rozpadla se kvůli vnitřním neshodám. Současná koalice je tak znovu tvořena vítěznou kandidátkou Společně pro Černovice.

Na podzim též proběhly městská konference a krajská konference, kde se volilo nové vedení. Na městské konferenci byla zvolena předsedkyní Jasna Flamiková a krýt záda jí z pozice místopředsedy bude náš Dalibor Levíček. Krajským předsedou byl zvolen Matouš Vencálek, místopředsedkyní byla zvolena Helena Továrková a za zmínku jistě stojí, že členkou rady krajské organizace byla zvolena naše členka Brno-východ Terezie Čížková.