8. 2. 2015

Na druhém řádném zastupitelstvu jsme se pokusili napodruhé prosadit zveřejňování zápisů ze zastupitelstev na webových stránkách městské části. Dále jsme se zabývali budoucností lokality hliniště. V neposlední řadě jsme po několika chybách Ing. Černého schválili hospodaření s obecními byty za 3. čtvrtletí a výhled na další rok.

Zveřejňování informací je fetišismus

Již podruhé jsme na zatupitelstvu hlasovali o návrhu Tomáše Pokorného (ANO) na změnu jednacího řádu, jejíž platnost by znamenala, že zápisy ze zastupitelstev budou zveřejňovány na internetových stránkách městské části. Zdánlivě malá úprava vyvolala překvapivě bouřlivou diskusi. Jsem přesvědčen, že zveřejnění zápisu po každém zastupitelstvu by nemělo být proti zájmu žádného zastupitele. Může být snad jen proti zájmu těch, kteří něco tají a za svou práci v zastupitelstvu se stydí.

Argumeny, které proti návrhu předkládala koalice, byly ovšem naprosto neuvěřitelné, a zúčastněnému pozorovateli mohlo připadat, že se ocitl uprostřed grotesky z pořadu Česká soda nebo v havlovském absurdním dramatu. Například zde zaznělo, že pravidelné zveřejňování celého zápisu na webových stránkách prodraží jejich provoz, protože každý kilobajt znamená náklady navíc. Pan starosta také namítal, že pokud budou zápisy zverejňovány, bude do nich chtít opozice zapsat každou hloupost a jejich objem bude zbytečně narůstat. Korunu této diskusi nasadil pan místostarosta Karásek, když prohlásil, že “zveřejňování informací je nějaký váš fetišismus a takové módní vlny u nás nepotřebujeme”. Náš návrh byl opět odmítnut, přičemž proti (nebo se zdrželi) byla celá koalice ČSSD, KSČM, exTOP 09 a svůj hlas přidala také Šárka Konečná z Moravanů, kterou již bezpečně můžeme počítat do koaličního tábora. Ve snahách o větší otevřenost naší radnice budu pokračovat. Příště navrhneme, aby zastupitelé hlasovali jmenovitě a jejich hlasování byla zavedena do zápisu.

Bylo přesunutí linky 78 chybou radnice?

Již na minulém zastupitelstvu podával pan zastupitel Pustina interpelaci na pana starostu Čejku, ve které vyžaduje zveřejnění korespondence s odborem dopravy magistrátu města Brna ohledně přesunutí linky 78 mimo Vinohrady. Pan Pustina totiž tvrdí, že pan starosta v minulém volebním období na žádost o vyjádření vedení MČ k plánovanému přesunutí linky reagoval nedostatečně. Nezaslal tedy písemnou odpověď, která prý byla v žádosti o vyjádření výslovně vyžadována, a neprojednal tuto záležitost ani na radě MČ, přestože k tomu měl dostatek času (na vyjádření měl 14 dní). Kdyby se podle pana Pustiny vedení naší městské části důrazně proti přesunutí linky č. 78 vyhradilo, mohla alespoň část těchto autobusů zajíždět na Vinohrady i dnes. Podle pana starosty nebyla písemná reakce vyžadována a vyjádřil se za městskou část dostatečně telefonicky a osobně. Podle pana starosty nešlo přesunutí linky zabráni a nyní se snaží o nápravu alespoń pomocí větčího množství zastávek linky 202.

Bazén? Možná v lokalitě hliniště

Vedení radnice se nyní začíná zabývat budoucností lokality hliniště. Jedná se o zarostlé a zanedbané území mezi tenisovými kurty u ZŠ na Čejkovické a Jedovnickou ulicí. Tato oblast je v územním plánu vedena jako území určené pro sport a rekreaci. V dřívějších letech se ale objevovaly tlaky, aby v této oblasti mohl vyrůst hypermarket. Tuto změnu se do územního plánu naštěstí nepovedlo prosadit. Podle vyjádření vedení městké části, by zde v budoucnu mohl vyrůst plavecký bazén. Hledá se ovšem vhodný investor, který tuto stavbu zajistí a bude provozovat. Myslím si, že není od věci uvažovat také nad výstavbou městského plaveckého bazénu, který by MČ postavila ve spolupráci s městem Brnem, a využila by pro něj například evropské dotace z nových operačních programů. Radnice ovšem tyto úvahy ostře odmítá. Údajně prý z toho důvodu, že provoz takového zařízení je ze své podstaty prodělečný a městská část nemá zájem se na takovém projektu podílet. Ptám se tedy, proč by měl být takový projekt výdělečný pro soukromého investora? Bylo by například vhodné zanalyzovat zdejší trh a poptávku obyvatel po takovém zařízení a až potom se rozhodnout pro variantu výstavby sportoviště. Nejprve je však potřeba vyřešit složitou vlastnickou strukturu tohoto území. Část plochy je totiž v soukromém vlastnictví a část plochy vlastní město Brno. Aby bylo vůbec možné uvažovat o budoucím využití tohoto území, bude muset město tyto pozemky směnit nebo odkoupit, což také zastupitelstvo MČ městu Brnu doporučilo. Preferovanou variantou je samozřejmě odkup za odhadní ceny.

hliniste

Farmářské trhy: V Lišni a Židenicích je ráj

Od minulého zastupitelstva, na kterém koalice potvrdila nezájem podílet se na organizaci trhů, jsem se snažil zjistit, jak trhy pořádají v jiných městských částech, tedy například v Líšni a v Židenicích. Koaliční zastupitelé mi totiž tvrdili, že v těchto městských částech rozhodně radnice trhy nepořádá. Zjistil jsem, že opak je pravdou. V obou těchto městkých částech nejen že radnice trhy pořádá, ale také je podporuje finačně, jelikož trhy berou jako dobrou službu občanům.

Navzdory neochotě radnice podílet se na organizaci trhů se nyní s několika aktivními občany zabýváme vypracováním plánu pro zorganizování farmářských trhů na Vinohradech. Během února proběhne první schůzka koordinační pracovní skupiny pro přípravu farmářského trhu na Vinohradech. Pokud by se někdo chtěl do této skupiny zapojit, neváhejte a ozvěte se mi na email: martindutkewic@gmail.com, nebo na telefoní číslo 722 202 312.

Omluva za nepřesnosti v předchozím zápisníku

V předchozím vydání zápisníku jsem v části věnované výstavbě v lokalitě Šedova uvedl, že městská část prodává pozemky podezřelým způsobem, což není pravda. Městská část pouze dává doporučení k prodeji a ten poté provede město Brno. Je ovšem zvykem, že rada města Brna většinou dá na doporučení městské části. Na tuto chybu mě upozornil pan starosta, za což mu děkuji a velice se za zmatení pojmů omlouvám.

Závěrem bych rád poděkoval všem čtenářům mých zápisníků a zároveň chci vyzvat všechny, kteří je čtou a nechodí jim pravidelně na email, aby zaregistrovali svou emailovou ardesu k pravidelnému odběru zápisníků. Uděláte to jedoduše vložením emailu zde: http://goo.gl/forms/PtNecmrax6

Dovolte mi abych vás touto cestou pozval take na 2 únorové akce Strany zelených.

1. Na Valentýna (14. 2.) se uskutečné na Moravském náměstí akce s názvem “Valentýnka pro Konvičku”. Jedná se o reakci na nenávistnou manifestaci sdružení Islám v České republice nechceme. Přidat se můžete na facebookové události zde: https://www.facebook.com/events/324682854407589/?ref=ts&fref=ts
  2. 28. 2. se uskuteční druhý ročník Zeleného plesu. Lístky vám mohu prodat osobně já, nebo si je můžete zakoupit na eshopu zde: https://i.zeleni.cz/ples/#/

Přeji všem krásný zbytek zimy
Zdraví